Terugblik Gouda 750

Gouda vierde feest en de Goudse kerken deden natuurlijk mee! We kijken terug op een inspirerend Gouda750-programma van de kerken die samenwerken in de Raad van Kerken Gouda. De drie thematische etappes Duurzaamheid, Vluchtelingen en Iedereen doet mee, samen met de grote Slotviering in de St.Jan, brachten meer dan 1250 mensen in beweging onder de overkoepelende titel ‘Een nieuwe blik op de stad’.

De kunstexposities met werk van Gouwenaren die hun eigen licht lieten schijnen op duurzaamheid en kwetsbaarheid, de enthousiaste 

samenwerking in de bijenhotelworkshops, de verhalen en gedichten van vluchtelingen, de ontmoeting bij koffie en hapjes en tijdens de twee wandelingen door de stad, de interessante lezingen, en de verbindende kracht van de slotviering maakten het programma een feest van ontmoeting, verdieping en actie. Kijk zelf maar!

Met dank aan GoudApot, Fonds ‘Dient elkaar met blijdschap’, Stichting De Wijk, Stichting Jac. Bezemer en andere gevers voor de financiële steun en alle vrijwilligers voor hun tomeloze inzet!

Vluchtelingen

Iedereen Doet mee

Slotviering St Jan

Kunstexpositie in de Agnietenkapel 'Iedereen doet mee'
Donderdag 25 t/m zondag 28 augustus, dagelijks van 10.00-17.00u, Agnietenkapel Gouda
Bezoek deze bijzondere kunstexpositie! Inwoners van Gouda met uiteenlopende achtergrond tonen hun eigen schilderkunst. En bewoners van de opvangboot laten met unieke foto's zien hoe zij Gouda sinds hun komst hebben ervaren. Met medewerking van Atelier De Zwaan, Reakt, Activisie, De Ark Gouda en Libertum.

750 jaar 'Omzien naar elkaar' - Bijeenkomst in Concordia
Woensdagavond 31 augustus, 20.00 - 22.00u, Westhaven 27
Altijd is er aandacht geweest voor wie hulp nodig had, maar niet altijd op dezelfde manier. Evalien de Haan neemt je mee in de geschiedenis van 750 jaar zorg in Gouda. Welkom op deze bijzondere avond, aanmelden is niet noodzakelijk.

Iedereen doet mee! - wandeling voor groot én klein!
Zaterdagmiddag 3 september, start tussen 14.00-15.00u bij Juuls (Markt 10).
Ga mee op stap en maak kennis met inspirerende plekken van aandacht en zorg in onze stad. Bij het startpunt ontvang je de route en wat lekkers van Juuls, bij het eindpunt staat er soep met een broodje klaar. Kinderen krijgen een speciale opdracht mee voor onderweg!

Verschillende verhalen & gezichten: Over grenzen heen
Woensdag 29 juni 2022 I 19.45 - 21.30 uur I Oud Katholieke Kerk, Hoge Gouwe 107 in Gouda
Op woensdagavond 29 juni nemen we u mee op reis. Een reis vol verhalen. Kamal Akawi ( vluchteling, vrijwilliger, arts en dichter) draagt voor uit zijn gedichtenbundel "Een stille schreeuw" en Rob Lijesen neemt u mee in het boek "Bede aan de zee' van Khaled Hoesseini, met muzikale omlijsting verzorgd door Gerben Budding. Anita Korevaar vertelt over het (wederzijds) belang van taallessen. En er is prachtige kunst te zien, gemaakt door leerlingen van het VMBO Goudse Waarden.

Verschillende verhalen & gezichten: Proef & Ontmoet 
Ook op zaterdagmiddag (13.00-17.00u) is er van alles te beleven in de Oud Katholieke Kerk en in de Sint-Joostkapel. Van 14.00u - 16.00u is er een workshop 'Wereldmuziek' onder leiding van Robert Vuijk. Bezoek de vrijwilligersmarkt, geniet bij de koffie en thee van een internationaal hapje of neem deel aan een bijzondere rondleiding door de stad. De wandeling start om 14.00u én om 14.15u en duurt ongeveer 1,5 uur (inclusief bezoek aan de Sint Jan). Het vertrekpunt is bij De Ezel op het Bolwerk. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.  

Workshop 'Bijenhotel maken'
Zaterdag 23 april 2022 l 9.00 - 15.00 uur l De Lichtwijzer, Raam 27 in Gouda
Vind jij het leuk om te leren hoe je een bijenhotel met materiaal vult én weet je een mooi plekje in Gouda waar een bijenhotel kan staan? Schuif dan bij ons aan tafel! Tijdens de workshop (1,5 uur) leer je hoe je op een goede manier de kasten vult en plaatst, zodat de bijen ook daadwerkelijk gaan komen. Na de workshop kan je je eigen (gevulde) bijenkast meenemen. 

Kunstexpositie 'Wat zit er achter?'
Donderdag 21 april - zondag 24 april 2022 l 10.00 - 17.00 uur l Agnietenkapel Gouda
Verschillende Goudse amateurschilders, van jong tot oud, bepalen ons met hun werk bij de schoonheid van onze omgeving met al het moois aan bloemen, vogels, vlinders, water en nog veel meer. Hoe kostbaar is onze aarde, maar ook …hoe kwetsbaar. Kom kijken en laat je verrassen!
Op zaterdag 23 april geeft Charlotte Wijnand om 11.00u een presentatie over haar werk van vlinderpatronen, gemaakt van restjes plastic.

Lezing 'Biodiversiteit in je eigen straat'
Woensdag 20 april 2022 - 20.00-22.00 uur, De Lichtwijzer, Hoge Gouwe 141 
De stad blijkt een rijk leefgebied met een grote biodiversiteit. Verschillende dier- en plantensoorten vinden zelfs een beter leefgebied in stedelijke gebieden dan in de omliggende landelijke gebieden. Stadsecoloog Niels de Zwarte houdt zich bezig met het onderzoeken, beschermen en versterken van die biodiversiteit in de stad, ofwel met ‘urbane ecologie’. Hij vertelt erover tijdens zijn lezing. Waarom is er natuur in de stad, waar zit deze dan en wat kun je hieraan doen? Niels de Zwarte is adjunct-directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en leidt daar tevens de onderzoeksafdeling Bureau Stadsnatuur. Hij is medeauteur van het boek ‘Stadsnatuur Maken | Making Urban Nature’.